CU in the News

Scientists Eye Using Yeast to Make Biofuel

Scientists Eye Using Yeast to Make Biofuel

A research team at Chulalongkorn University has genetically modified a strain of yeast to enhance its ability to produce a high level of body fat which could be further developed and turned into biofuel for aircraft. 

The CU-TPD4 strain of the Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae), which is normally used in making beer and bread, has been genetically engineered so it can produce and store body fat accounting for 20-25% of dry body cells, said Prof Warawut Chulalaksananukul, lecturer and researcher at the Department of Botany of Chulalongkorn’s Faculty of Science. Because this type of yeast feeds on excess biomass left unused in the agricultural sector, using it in the mass production of biofuel will also help reduce the volume of farming biomass, which is normally burned by irresponsible farmers and causes haze problems. The body fat produced by this newly grown strain of yeast could be used in producing fuel such as bio diesel, he said. 

“Using yeast to produce a material for producing biofuel has more advantages than using a plant. It has a far shorter life span than plants, can be grown by several means, is cheaper and requires less labour,” he said. “It helps make biofuel production of the same type produced using plant oil a lot easier, while the product is proved to be safe to humans and environmentally friendly.” 

The research project is jointly funded by the National Research Council of Thailand and a Thai-Chinese cooperation programme on renewable energy which focuses on research and development of new microbial lipid synthesis and bio-refinery of jet fuel from biomass resources. 

Continue reading >>

Chula produces able graduates who become quality citizens for society.

Prof. Bundhit Eua-arporn President of Chulalongkorn University

This website uses cookies to personalize content, provide the best user experience, and improve Chula website services.

Privacy Preferences

ท่านสามารถเลือกการตั้งค่าคุกกี้โดยเปิด/ปิด คุกกี้ในแต่ละประเภทได้ตามความต้องการ ยกเว้น คุกกี้ที่จำเป็น

Accept All
Manage Consent Preferences
  • คุกกี้ที่จำเป็น
    Always Active

    ประเภทของคุกกี้ที่มีความจำเป็นสำหรับการทำงานของเว็บไซต์ เพื่อให้คุณสามารถใช้เว็บไซต์ได้อย่างเป็นปกติ ท่านไม่สามารถปิดการทำงานของคุกกี้นี้ในระบบเว็บไซต์ของเราได้

  • คุกกี้เพื่อการวิเคราะห์

    คุกกี้ประเภทนี้จะทำการเก็บข้อมูลพฤติกรรมการใช้งานเว็บไซต์ของคุณ โดยมีจุดประสงค์คือนำข้อมูลมาวิเคราะห์เพื่อปรับปรุงและพัฒนาเว็บไซต์ให้มีคุณภาพ และสร้างประสบการณ์ที่ดีกับผู้ใช้งาน เพื่อให้เกิดประโยชน์สูงสุด หากท่านไม่ยินยอมให้เราใช้คุกกี้นี้ เราอาจไม่สามารถวัดผลเพื่อการปรับปรุงและพัฒนาเว็บไซต์ให้ดีขึ้นได้
    Cookies Details

Save